403 Forbidden

You Are Here: Home » Novinski članci » Vijesti: Krivična prijava protiv predsjednika Višeg suda: Savić ćutao o TQ Plazi

Vijesti: Krivična prijava protiv predsjednika Višeg suda: Savić ćutao o TQ Plazi

Vijesti: Krivična prijava protiv predsjednika Višeg suda: Savić ćutao o TQ Plazi

13. oktobra 2013. obornici Skupštine opštine Budva Božidar Vujičić, Stevan Džaković i Mihailo Backović podnijeli su krivičnu prijavu specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala protiv NN lica iz Vlade Crne Gore, tužilaštva Crne Gore i Opštine Budva, zbog osnovane sumnje da su se udružili radi nezakonitog sticanja dobiti, a na štetu opštine Budva”

Krivična prijava protiv predsjednika Višeg suda: Savić ćutao o TQ PlaziOdbornici Demokratrskog fronta dr Božidar Vujičić i Stevan Džaković podnijeli su krivičnu prijavu protiv aktulenog predsjednika Višeg suda Borisa Savića, jer kao  nekadašnji osnovni državni tužilac u Kotoru, nije procesuirao aferu “ TQ Plaza”. Njega terete da je zloupotrebom službenog položaja, pomogao budvanskoj kriminalnog grupi da napravi milionsku štetu  opštinskoj  kasi.

“Podsjećamo da su 13. oktobra 2013. obornici Skupštine opštine  Budva Božidar Vujičić, Stevan Džaković i Mihailo Backović podnijeli su krivičnu prijavu specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala protiv NN lica iz Vlade Crne Gore, tužilaštva Crne Gore i Opštine Budva, zbog osnovane sumnje da su se udružili radi nezakonitog sticanja dobiti, a na štetu opštine Budva. Dopisom tužilaštva od 21. januara ove godine, obaviješteni smo da je Specijalno državno tužilaštvo nakon sprovedenog izviđaja u predmetu poznatom javnosti pod nazivom „TQ Plaza“, pokrenulo istragu protiv većeg broja lica zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, kazao je Džaković na konferenciji za novinare.

Kako među onima protiv kojih je tužilaštvo pokrenulo istragu nema osoba iz Vlade Crne Gore i nadležnog tužilaštva, Džaković je kazao da su prije desetak dana podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića,  te da će danas podnijeti i krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg osnovnog državnog tužioca u Kotoru , danas predsejdnika višeg suda Borisa Savića.

“Specijalni državni Tužilac u budvanskim predmetima nije ni  saslušavao državne funkcionere, što će reći da je gotovo bio siguran, da nisu ni na koji način umiješani u ovaj predmet. Na ovaj način mu dajemo podršku za još odlučnije djelovanje protiv organizovanog kriminala. Gotovo je nevjerovatno da tadašnji kotorski osnovni tužilac Savić nije znao za ,tada, sumnjive poslove u Budvi oko izgradnje TQ Plaze. Gotovo cijela opozicija  ga je sa skupštnske govornice više puta pozivala da preduzme mjere iz svoje nadležnosti i sasluša odgovorne u vezi kriminalnog posla izgradne “TQ Plaze“. 

Imajući u vidu da je organizovana kriminalna grupa koja je djelovala u opštini Budva za svaki poduhvat imala saglasnost resornog Ministarstva i Vlade, nameće se pitanje da li je resorno Tužilaštvo u sastavu te Vlade, tj. da li je ono nečinjenje sprovodilo po nalogu nekih Ministara ili same Vlade?“, zapitao je Džaković.

Prema njegovim riječima kako je  Specijalni državni tužilac najavio da će povratiti povjerenje u tužilaštvo Crne Gore, oni mu predlažu da što prije uzme u razmatranje kriičnu prijavu, te sasluša odgovorne iz Tužilaštva i obavijesti javnost o rezultatima istrage.

“Da li dosadašnjim akcijama koje su usmjerene samo na lokalne  funkcionere, Tužilaštvo šalje poruku da opštinski funkcioneri mogu napredovati samo u istragama, dok Tužioci napreduju samo u karijerama? Ponovo podsjećamo da ni jedan Vladin funkcioner nije saslušavan u ovoj istrazi osim iz Direkcije za nekretnine, dok je tužilac Savić napredovao i sada popunjava mjesto Predsjednika Višeg suda u Podgorici. U zavisnosti od rezultata ove Prijave i postupanja Tužioca, znaćemo da li je Budva  ulaznica i za političke karijere vladinih službenika“, naglasio je Džaković.

Vujičić je dodao da je Savić bio dobro upoznt za predmetom „TQ Plaza“ t da je mogo da spriječi štetu. 

“Izjava tadašnjeg menadžera opštine Budva iz 2008. godine da su radovi na izgradnji centra TQ Plaza, nakon skoro godinu dana izgradnje zaustavljeni jer ne postoji gradjevinska dozvola za isti. Savić je zloupotrijebio službeni položaj, jer je propustio da procesuira ljude koji su gradili bez dozvole i to na zemlji, koja je ustupljena Trejdjuniku, bezakonito, bez saglansosti Skupštine opštine”, kazao je Vujičić.

Scroll to top