You Are Here: Home » Novinski članci » Opštinski SNP zatražio ostavke direktora Doma zdravlja Budva

Opštinski SNP zatražio ostavke direktora Doma zdravlja Budva

Opštinski SNP zatražio ostavke direktora Doma zdravlja Budva

Menadžment Doma zdravlja, ukinuo je dolaske ljekara specijalista u tu ustanovu, čime je grad ostao bez stručne ljekarske pomoći.

Budvanski SNP zatražio je ostavku direktora Doma zdravlja Zorana Špadijera i medicinskog direktora Ranka Lakića, revoltirani njihovom odlukom da nakon 11 godina ta medicinska ustanova otkaže „gostoprimstvo“ ljekarima specijalistima.

Menadžment Doma zdravlja, kako je prošle sedmice saopšteno, smanjenjem budžeta od Ministarstva zdravlja, ukinuo je dolaske ljekara specijalista u tu ustanovu, čime je grad ostao bez stručne ljekarske pomoći.

“Klub odbornika SNP snažno protestuje protiv odluke menadžmenta Doma zdravlja Budva, jer se time nanosi direktna šteta svim građanima, a posebno penzionerima, kao najstarijoj populaciji i najčešćim korisnicima tih usluga.

Odluka i obrazloženje da je njeno donošenje isprovocirano manjkom novca u kasi Doma zdravlja je sramna i čin direktne uvrede svim poreskim obveznicima grada koji uredno, svakog mjeseca izmiriju svoje obaveze”, poručio je odbornik Krsto Rađenović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je pozvao menadžment Doma zdravlja da objasni “ko je odlučio, na osnovu kojih kriterijuma i po čemu će biti jeftinije da se otkažu ljekari specijalisti”.

“Svima je poznatio da usluge specijalista koriste upravo hronični bolesnici i pezioneri sa više od 65 godina starosti, koji po zakonu dobijaju refundirane putne i sve ostale troškove. Neka menadžment objasni koliko će novih otkaza uručiti povodom takve odluke.

Ukoliko menadžment nije u stanju da se nosi sa izazovom momenta u kojem se nalazi crnogorsko zdravstvo, odnosno da na kvalitetan način upravlja Domom zdravlja u korist svojih građana, već nalazi rješenja na štetu poreskih obveznika, onda postoji najjeftinije i najčasnije rješenje – da podnesu ostavke i pruže priliku sposobnijima od sebe da upravljaju na pravi način”, istakao je Rađenović.

Odbornik SNP dr Božidar Vujičić kazao je da je Dom zdravlja ostao bez usluge urologa, ortopeda, hirurga, očnog specijaliste i fizijatra, kao i dva pedijatra, koja su bila na ispomoći, više neće dolaziti.

“Ono što mnogo smeta je činjenica da je Budva 2007, 2008. i 2009. uplatila 104,7 miliona eura u vladinu kasu, a primjera radi, za taj isti period iz Podgorice, koja ima 200 hiljada stanovnika, slilo se 83,5 miliona, čak 20 miliona eura manje.

To je dobro, ali je loš ovakav odnos ministra zdravlja, kada je u pitanju organizovanje zdravstvene zaštite na teritoriji opštine Budva”, kazao je Vujičić.

On je naglasio da je nacrtom budžeta za ovu godinu Opština bila predvidjela 30 hiljada eura za Dom zdravlja, ali je ta cifra smanjena na deset hiljada.

“Prošle godine je bilo predviđeno deset hiljada eura, a nije uplaćen nijedan euro. Ta ista opštinska vlast je za ovu godinu predvidjela da za potrebe sporta i kulture izdvojiti čak pet miliona eura. Milism da to nije u redu”, kazao je Vujičić.

Petrovac bez hitne pomoći

Vujičić je kazao da je veliki problem izbio u organizovanju hitne službe bez koje je ostao Petrovac. “Novim Zakonom o hitnoj službi organizacija te službe u Petrovcu je ukinuta.

To znači da će, ako nekome u Petrovcu zatreba hitna ljekarska pomoć, jedna jedina kola hitne pomoći kojima raspolaže Dom zdravlja, morati da idu 20 kilometara u jednom pravcu do Petrovca, uzmu boleniska i vrate ga u Budvu, kako bi mu bila pružena pomoć.

To kombi vozilo je u vrlo lošem stanju i postavlja se pitanje ne samo pružanja usluga nama koji tu živimo tokom cijele godine, već ogromnom broju gostiju koji dolaze tokom sezone”, upozorio je Vujičić.

vijesti

Scroll to top