You Are Here: Home » Istaknute novosti » Konferencija za medije – Nato/Referendum

Konferencija za medije – Nato/Referendum

Poštovani gradjani, približava se termin kada će se crnogorsko društvo izjasniti da li će ili neće Crna Gora postati zemlja članica NATO saveza.

Demokratska partija socijalista koja je na vlast došla uličnim prevratom prije 25 godina i još uvijek vlada Crnom Gorom želi po svaku cijenu da Crna Gora dobije članstvo u NATO. Najmoćnije sredstvo koje koalicija DPS –SDP koristi da bi Crnu Goru priključili Nato savezu je Javni servis RTVCG. Odavno je Javni servis RTCG prešao granicu dobrog ukusa  navijanjem svom snagom da pojasni gradjanima samo jednu stranu medalje. Za svo vrijeme kampanje za NATO, od strane Javnog servisa RTCG, ni greškom se nije desilo da  u dnevnim informativnim emisijama gostuje osoba koja bi iznijela argumente protiv ulaska Crne Gore u Nato savez. Najmanje polovina novaca a vjerovatno i značajno više novaca za rad Javnog servisa RTCG izdvajaju poreski obveznici Crne Gore koji ne žele da  vide Crnu Goru kao članicu Nato saveza. Javni servis RTCG ponaša se kao da su na adresu Savjeta RTCG i Glavnog odgovornog urednika RTCG stigle potpisane izjave svih gradjana Crne Gore sa pravom glasa u kojima se apsolutno svi izjašnjavaju da jedva čekaju da Crna Gora postane Nato članica.

Očigledno je da koalicija DPS–SDP, koristeći sve državne mehanizme moći, nije uspjela da pridobije neophodnu podršku kod građana za ulazak CG u Nato savez. Zbog straha da bi na referendumu građani  Crne Gore rekli NE u Nato, koalicija DPS-SDP namjerava da se u parlamentu donese odluka o ulasku CG u Nato savez.

Poslanici u Parlamentu CG  izabrani su suprotno Ustavu Crne Gore i nisu ih građani birali neposredno, kandidati za poslanike na izbornim listama izloženi su diskriminaciji i nemaju jednako biračko pravo.  Zato sto se u Crnoj Gori ne poštuje osnovno političko pravo i zbog diskriminacije kandidata na izbornim listama Crna Gora ne ispunjava jedan od osnovnih preduslova vladavine prava i nije zemlja u kojoj vlada narod već  je zemlja  kojom vladaju najuža rukovodstva političkih partija.

Ukoliko se odluka o ulasku Crne Gore u Nato savez donese od strane posredno izabranih poslanika ta odluka neće predstavljati volju gradjana Crne Gore nego volju malog broja ljudi u Crnoj Gori oličenih u predsjednicima politickih partija i rukovodstvima tih partija, i svu odgovornost zbog mogućih posledica i novih podjela u društvu snosiće upravo oni.

Prekrajanje i izvrtanje većinske volje građana oko ulaska ili neulaska CG u Nato savez, pomoću neustavnog izbornog zakonodavstva, može se kao bumerang vratiti upravo onim partijama koje zagovaraju da se u parlamentu donese odluka o pristupanju Crne Gore Nato savezu.

Na osnovu svega navedenog,  jasno je da ukoliko Crna Gora želi da donese demokratsku odluku o ulasku ili neulasku u Nato alijansu, odluku koja prvenstveno mora biti zasnovana na vladavini prava, u postojecoj pravnoj regulativi referendum je jedino legalno rješenje, rešenje čiji rezultat bi prihvatili svi koji bi se izjasnili za ili protiv ulaska Crne Gore u Nato savez bez obzira da li bi predstavljali većinu ili manjinu nakon izjašnjavanja.

Dr.Božidar Vujičić,  Budva, 02.12.2015.

Scroll to top